slotaccoord: Kinderen van Moria

1 dec 2018

Marissa van Dijk

Leestijd 3 minuten

slotaccoord: Kinderen van Moria

Slotaccoord

Met dikke zwarte letters staat het woord 'peace' op de zanderige grond van the olive grove, ook wel bekend als 'the jungle', geschreven. 'Hoe dan', vraag ik me verwonderd af... 
Het antwoord laat niet lang op zich wachten wanneer ik een jonkje van een jaar of 8 met een brandend stuk plastic voorbij zie draven. Vriendjes hollen joelend achter hem aan. Dikke, stinkende rook kruipt in mijn neus en doet mijn ogen tranen. Ik sla snel mijn shawl voor mijn mond... Ik probeer me mijn eigen kinderen hier voor te stellen, in deze onveilige grijze en heel erg vieze wereld. Slapend op de koude grond, onder een dun zomers tentdoek. Geen school, geen speelgoed. Niks.

Een groepje kinderen rent gillend alle kanten op, weg van een ondiepe kuil in het zand met daarin een aantal stenen. Ik heb geen idee welk spel ze aan het spelen zijn, maar ze hebben veel plezier. Peuters en kleuters van diverse nationaliteiten dreutelen er tussendoor. Ondanks dat het maar een graad of 12 is lopen ze op slippers die minstens drie maten te groot zijn en soms zelfs zonder jas. Gezichtjes vol snot en viezigheid. Geen papa of mama te bekennen. Onvoorstelbaar en ongelofelijk.

Deze kinderen zijn sterk. Oersterk. Elke dag maken ze er weer het beste van. 
De kinderen van Moria. Genegeerd door ons sterke Europa die het geld en de kracht heeft om haar hand uit te steken en deze volwassenen van de toekomst onder haar beschermende vleugels kan nemen. Maar bovenal genegeerd door ons, door jou en mij, onze families, collega's en vrienden. Dapper kijken we de andere kant op, want wat we niet weten hoeven we immers niet te veranderen.

Deze kinderen van Moria verdienen het dat we ze recht in de ogen aankijken. Ze hebben het recht om te dromen en ze hebben het recht om te spelen. Want lieve mensen, wat gebeurt er wanneer ze stoppen met spelen...
Onze feestdagen staan weer voor de deur, we maken onze huizen gezellig, steken haardvuren aan en kopen nieuwe kleren voor familiediners. We verrassen elkaar met mooie geschenken verpakt in knisperend papier en mooie woorden.
Wij van Project Keep Dreaming nodigen jullie uit om een extra kado te kopen en die te verstoppen in de zak van Sinterklaas of onder je kerstboom te leggen. Op het papier schrijf je 'Kinderen van Moria'. Na de feestdagen kan je het kado inleveren bij een van onze verzamelpunten. Net zoals we de droomdekens naar de kinderen hebben gebracht zullen we ook jullie kadoos naar de kinderen van Moria brengen, tent voor tent met liefde en aandacht.